Theater

Owen Schumacher nam in 1986 deel aan het Camarettenfestival met de groep De Rode Raaf. In 1991 sloot hij zich aan bij stand-up comedygezelschap Comedytrain en was hij zo één van de pioniers van dit genre. In 1994 maakte hij een tour langs diverse Amerikaanse comedyclubs, waaronder de legendarische LA Improv en in 1996 maakte hij een solotour langs een aantal Britse clubs. In de tussentijd speelde hij met Comedytrain in vele kroegen, jeugdhonken, clubs, gevangenissen en theaters. Ook was hij regelmatig presentator van cabaretavonden. In 2003 en 2004 speelde Owen samen met Paul Groot en Plien en Bianca in Stessen, een uiterst succesvolle komedie die zich afspeelde in de luchtvaartwereld. In 2011 was hij onder meer Lancelot, de Ridder van Ni en de Franse Spotter in de Nederlandse versie van de Monty Python hitmusical Spamalot. In 2016 verdiende hij een nominatie voor een Musicalaward voor zijn rol als Bart Chabot in de Muziektheaterproduktie Chez Brood, over het leven van Herman Brood. In 2019 speelde hij in de komedie Laten We Eerlijk Zijn.

 

Televisie en Radio

Door zijn materiaal als stand-upper werd Owen steeds meer gevraagd om te schrijven voor radio- en televisieprogramma’s. Hij werkte als schrijver onder andere mee aan Glamourland, Dit Was Het Nieuws en het radioprogramma Spijkers met Koppen. Verder leverde hij tekstbijdragen aan programma’s als Tussen de Oren, Van Zon op Zaterdag, De Nederlandse Daily Show, Cojones, de twee Oudejaarsshows “Gedoog, Hoop en Liefde” en “Het Eerlijke Verhaal” en Kopspijkers. Voor dit laatste programma ontwikkelde Owen, na jarenlang als schrijver te hebben gewerkt, de vorm met imitaties aan tafel, waarin hij zelf ook wekelijks meespeelde en gestalte gaf aan types als Frank de Grave, Gerrit Zalm en Jan Peter Balkenende. Dat programma won in 2003 zowel de Zilveren Nipkowschijf als de Televizierring. Na het succes met Kopspijkers besloten Paul Groot en Owen Schumacher om vanaf 2004 een eigen satirisch programma te maken: Koefnoen. Koefnoen was tussen 2004 en 2016 dertien jaar te zien als prime-time zaterdagavondprogramma en won in 2006 de Zilveren Nipkowschijf. Naast deze satirische programma’s was hij in 2012 te zien in de door hem zelf ontwikkelde zesdelige documentaireserie Nep! over vervalsers en verlakkers. In 2019 startte jij met de NPO1 podcast-serie Ik Was Jou, waarin hij spreekt met mensen die hij eerder imiteerde.

 

En verder

Owen schreef in het verleden columns voor onder andere het AD en Radio2. Voor die zender was hij ook één van de schrijvers en spelers van het dagelijkse hoorspel Even Bijtanken. Zijn stem was te horen in diverse films, zo was hij onder meer Zaza de Kakkerlak in de film Pluk van de Petteflat en de stem van Jean Pierre Napoleon in de film Muppets Most Wanted en hij was de stem van schurk Moriarty in Sherlock Gnomes. Voor het Teylers Museum sprak hij een audio-tour in, voor Radio 4 was hij de stem van Mozart in de Podcastserie Wolfgang’s Woorden. Voor de 30 minuten durende specials van Koefnoen Presenteert schreef hij de scenario’s voor de afleveringen Een Grap in Godsnaam en De DBC-code. In 2014 werd Schumacher De Slimste Mens in het gelijknamige televisieprogramma. En in 2015 was hij co-host van Nederlandse versie van de kwis Pointless. In 2017 verzorgde Owen de vertaling/bewerking van de succesvolle Engelse komedie The Play That Goes Wrong. In 2019 zal Owen zijn speelfilmdebuut maken met een bijrol in de romantische komedie Wat is dan Liefde?